Çıplak Köklü Dikim

Posted by   Line Teknoloji Teknoloji
17/06/2017

Öncelikle fidanın dalları 10-15 cm kalacak şekilde budanır.Kırılmış,zedelenmiş,hastalıklı dal ve köklerin de dikimden önce uzaklaştırılması gerekir.daha sonra kök uçları çok hafif budanır.Köklere derin budama kesinlikle yapılmamalıdır.Dikimden önce fidan 8-12 saat su içerisinde bekletilmelidir.

Aşı noktasının yüzeyden 5 cm aşağıda kalmasına çok dikkat ediniz.Bu şekilde dikim yapılması yabani çıkışını engellediği gibi kışın fidanların donma riskini de azaltır.Çukuru yüzey seviyesine kadar doldurduktan sonra ayak uçlarınızla toprağı bastırınız.

Dikim çukuru tamamen toprakla dolduğunda (yaklaşık olarak yüzeyin 5 cm üzerinde) su drene olana kadar dikim çukuruna su doldurun.çıplak köklü gül fidanları nakledilirken uyku durumundadır.Yerleri sabitlenene kadar köklerin nemli tutulması gerekmektedir.Çıplak köklü fidanlar yerlerine adapte olana kadar gübre kullanılmamalıdır.

Son olarak dalların alt kısımları sadece uçları görünecek şekilde toprakla boğazlanır.Bu işlemin ilkbaharda ve sonbaharda tekrarlanması gerekir.Bunun amacı genç olan gül fidanını rüzgar, güneş ve donma tehlikesinden korumaktır.

NEDEN DERİN BUDAMALIYIZ?

Açık köklü fidanlarınızı toprağa ya da saksıya dikerken derin budama yapmalıyız. Bunun sebebi; alttaki gözlerin çabuk ve kuvvetli sürmesi için yapılmalıdır. Mevcut güllerinizi de kış budaması aynı şekilde uygulanmalıdır. Çünkü derin yapılmayan budamalarda bırakılan dallar yılların geçmesi ile odunlaşmaya başlayacak ve gülünüzün yaşlanmasına sebep olacaktır. Bu uygulama peyzaj gülleri, klasik güller, nostalji gülleri, minyatür güller ve çalı gülleri için geçerlidir.